
 

 

  
 

Annex 1 
ISO/CASCO 

CLARIFICATION REQUEST FORM 
 
Date of submission: 2015-07-29 
 
 

1. Requesting ISO Member or A liaison member: UNI 

2. Contact person: Marco CIBIEN 

3. Position: UNI Technical Officer (CASCO National Mirror Committee Secretary) 

4. Email address: marco.cibien@uni.com 

5. Requesting organizations main activity: 
Please place an X next to the relevant category 

Management system certification   

Personnel certification   

Product certification   

Laboratory    

Inspection   

Accreditation   

Other (Please specify): standardization  X 

6. Please specify the ISO/CASCO document by name and number (ISO/IEC 17XXX) and clause number: 
 
ISO/IEC 17021-1:2015, 10.2.3.6   

7. Clarification request, please formulate the request clearly and where possible in a format that enables 
a YES or NO answer. Note: only one request per form is acceptable: 
 
Clause 10.2.6.3 
Internal audits shall be performed at least once every 12 months. The frequency of internal audits may be 
reduced if the certification body can demonstrate that its management system continues to be effectively 
implemented according to this part of ISO/IEC 17021 and has proven stability. 
 
QUESTION 
“If the certification body can demonstrate that its management system continues to be effectively 
implemented”: is it possible to reduce the frequency of internal audits to less than 12 months?  It is our 
opinion that conducting an internal audit at least once a year has to be mandatory.  
 

8. Consensus position of the maintenance group (This section is only to be completed by the 
maintenance group members) 
It is required to conduct internal audit at least once a year but they can be less frequent e.g. every 16 
months if the certification body can demonstrate its management system is effective. The answer to the 
clarification request question is YES, internal audits can be done less frequently than every 12 months 
where the certification body management system is effectively implemented and this can be 
demonstrated.  
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To be completed by maintenance group members only 
 

Date request sent maintenance panel  2015.08.11 

Is the clarification request formatted in an 
acceptable manner? 

yes  x 

no   

Is it clearly and unambiguously worded? 
yes  x 

no   

Do you have a conflict in participating in this 
request if so please specify. 

yes   

no  x 
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Annex 1 
ISO/CASCO 

CLARIFICATION REQUEST FORM 
 
Date of submission: 2015-07-29 
 
 

1. Requesting ISO Member or A liaison member: UNI 

2. Contact person: Marco CIBIEN 

3. Position: UNI Technical Officer (CASCO National Mirror Committee Secretary) 

4. Email address: marco.cibien@uni.com 

5. Requesting organizations main activity: 
Please place an X next to the relevant category 

Management system certification   

Personnel certification   

Product certification   

Laboratory    

Inspection   

Accreditation   

Other (Please specify): standardization  X 

6. Please specify the ISO/CASCO document by name and number (ISO/IEC 17XXX) and clause number: 
 
ISO/IEC 17021-1:2015, 5.2.4   

7. Clarification request, please formulate the request clearly and where possible in a format that enables 
a YES or NO answer. Note: only one request per form is acceptable: 
 
Clause 5.2.4 
A certification body shall not certify another certification body for its quality management system.   
 
QUESTION 1 
Is the term “certification body” intended to mean all types of certification bodies (ISO/IEC 17021, 17024, 
17065)? For instance, it is our understanding that a certification body of product or persons could be certified 
according to ISO 9001. 
 
QUESTION 2 
Does the impossibility of certifying “another certification body” apply to all types of activity?  
For instance, is it possible to certify the training center of a CB according to ISO 9001? Is it possible to certify 
a department of a CB that has nothing to do with certification? 
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8. Consensus position of the maintenance group (This section is only to be completed by the 
maintenance group members) 
 
Note clause 5.2.4 in ISO/IEC 17021:2011 stated “A certification body shall not certify another certification 
body for its management system certification activities.”  In the 2015 revision, the maintenance team are 
of the opinion thatleaving off the words “for its management system activities” was an unintended change 
in the intent of this clause 
 
Question1  
No, as this standard applies only to management system certification bodies, the prohibition in 5.2.4 
applies only to them and for management system certification activity. Therefore, a Management System 
certification body cannot certify the QMS of another management system certification body.  
 
Question 2  
 
Yes, a certification body  can be certified to ISO 9001 for activities other than management system 
certification. The intent of clause 5.2.4 of ISO/IEC 17021:2015 standard is to allow a CB to certify 
compliance of another CB with standards such as ISO 14001 and ISO 27001 standards and for a CB that is 
carrying out activities different from management system certification activities to have these activities 
certified by another CB provided that all requirements of ISO/IEC 17021-1 including impartiality are 
complied with. 
Therefore a Management System certification body shall not certify another Management System 
certification body for its quality management system certification activities” but can certify one for its 
ISMS, EnMS, RTMS, etc., if so requested. 

 
 
 

 
 
 
 
 

 

 
To be completed by maintenance group members only 
 

Date request sent maintenance panel   

Is the clarification request formatted in an 
acceptable manner? 

yes   

no   

Is it clearly and unambiguously worded? 
yes   

no   

Do you have a conflict in participating in this 
request if so please specify. 

yes   

no   
 
 


